Η ελληνική κουζίνα ξεχωρίζει για την τεράστια ποικιλία πιάτων που μπορεί να προσφέρει, προερχόμενα όλα από την ελληνική γη. Και είναι φυσικό αφού η μορφολογία της, της επιτρέπει να διαθέτει όλα τα είδη κρέατος στις πεδινές της εκτάσεις και τους ορεινούς της όγκους, αλλά και τεράστια ποικιλία σε ψάρια και θαλασσινά στην εκτεταμένη της θαλάσσια επιφάνεια. Επίσης το μεσογειακό της κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη δεκάδων αρωματικών φυτών και μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
Βασικός κορμός της αποτελεί το ελαιόλαδο και το κρασί με έναν μεγάλο αριθμό περιοχών, αναγνωρισμένων ως ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και ακολουθεί το μέλι, αλλά και το σιτάρι, κύριο συστατικό από την αρχαιότητα.
Έτσι στο τραπέζι δε λείπει ποτέ η ποικιλία, αφού το κύριο πιάτο το συνοδεύουν αμέτρητα ορεκτικά και σαλάτες που προκύπτουν με ευκολία από τον πλούτο που προσφέρει η ελληνική γη.
Άλλωστε με τον όρο «ποικιλίες» καλείται το πλήθος μεζέδων που συνοδεύει το εθνικό μας ποτό, το ούζο, αλλά και το τσίπουρο.
Εκείνο όμως που κάνει την ελληνική κουζίνα ακόμα πιο ποικιλόμορφη, είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις του φαγητού σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τοπικές κουζίνες που αθροίζουν ακόμα περισσότερα πιάτα στην κουζίνα της Ελλάδας.
Έτσι μπορούμε και μιλάμε για Κρητική, Ηπειρώτικη, Μικρασιάτικη, Μακεδονίτικη, Αιγαιοπελαγίτικη, Θρακιώτικη, Ποντιακή κλπ κουζίνα και για εκατοντάδες παραδοσιακά εδέσματα, με ενδιαφέρουσες τοπικές ονομασίες, που δίνουν στη γλώσσα μας περισσότερο πλούτο… και γεύση.