Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ «δροσιστική» εμπειρία, παρά τη ζέστη του καλοκαιριού. Αρκεί ένα παγάκι στο ουζάκι, το άγιο ποτό για να ζεσταθεί η καρδιά και να… αλλάξει χρώμα η ζωή μας.
Αν βρεθείτε στο Σύνταγμα το ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ της Μητροπόλεως σας περιμένει και έχει βγάλει για σας τα τραπεζάκια έξω, στο πίσω μέρος του καταστήματος, στον πεζόδρομο της οδού Πετράκη.
Αν βρεθείτε στην Ομόνοια το ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ της Θεμιστοκλέους θα σας σερβίρει ουζάκι με τους απίθανους μεζέδες του, όπως το κάνει δεκαετίες τώρα.
Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται και καταναλώνεται με αυτό το όνομα στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, όπου είναι γνωστό ως Ρακί, καθώς και με την ονομασία Αράκ σε άλλες ανατολικές χώρες.
Η ονομασία του κατά μια εκδοχή οφείλεται στη φράση”uso Massalia”, δηλαδή “προς χρήση στη Μασσαλία” που αναγραφόταν στα κιβώτια μιας εξαγώγιμης παρτίδας του ποτού, ενώ, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, προέρχεται από το τουρκ. üzüm, το οποίο σημαίνει “τσαμπί σταφύλι” και “αφέψημα από σταφίδες”
Οι απαρχές της ιστορίας του ούζου είναι άγνωστες. Εικάζεται ότι το ποτό παραγόταν σε παρόμοια μορφή από την αρχαιότητα ακόμα.
Η ονομασία “ούζο” είναι από το 1989 κατοχυρωμένη ως ελληνική και το ποτό μπορεί να παράγεται και να ονομάζεται με αυτόν τον τρόπο μόνο στην Ελλάδα. Η Χίος, ή Λέσβος, ο Τύρναβος και η Καλαμάτα είναι κάποιες από τις περιοχές που το ούζο παράγεται παραδοσιακά εδώ και πολλές δεκαετίες.
Το ούζο συνοδεύεται συνήθως από μεζέδες, όπως παστά, χταπόδι, σαλάτες κ.ά. Σερβίρεται σε μικρά ή λεπτά και ψηλά ποτήρια και προστίθεται στο ποτό δροσερό νερό ή/και πάγος. Μετά την προσθήκη νερού το ποτό εμφανίζει χαρακτηριστικό υπόλευκο χρώμα, που οφείλεται στο γλυκάνισο που περιέχει.