Παϊδάκια, λουκάνικα, μπιφτέκια, αρνί ή γουρουνόπουλο στη σούβλα σπάνε τις μύτες μας με την τσίκνα τους κάθε Τσικνοπέμπτη, ενώ το κόκκινο κρασί ρέει άφθονο. Τι είναι όμως η Τσικνοπέμπτη;
Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι καθαρά αποκριάτικη γιορτή συνδεδεμένη με τον Καρνάβαλο και έχει τις ρίζες της στην αρχαία διονυσιακή λατρεία.
Είναι μια ευκαιρία για τα νοικοκυριά που προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής να καταναλώσουν ό,τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής και μάλισατ με εορταστικό τρόπο!
Η λέξη προέρχεται από την λέξη “τσίκνα”, τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος και από τον τρόπο που έχει καθιερωθεί το μαγείρεμα της τσικνοπέμπτης, κυρίως στα κάρβουνα.
Είναι μια μέρα προ- ετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται απο τρεις εβδομάδες πριν τηΜεγάλη Τεσσαρακοστή.
την 1η εβδομάδα την λέμε Προφωνή ή Προφωνέσιμη ή και Απολυτή, την 2η εβδομάδα την λέμε Κρεατινή ή Κρεοφάγο και την 3η εβδομάδα την λέμε Τυρινή ή Τυροφάγο, αφού δεν τρώμε κρέας, αλλά τ μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα..
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί αυτή η γιορτή να γίνεται ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή, δηλαδή την Πέμπτη.