Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι περισσότεροι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες, αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και ασβεστίου. Ποιες είναι εκείνες οι τροφές οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν την μεγάλη ομάδα τροφίμων που αποφεύγεται, ώστε να μην λείψει τίποτα από τον οργανισμό μας και το αποτέλεσμα να είναι όχι μόνο η καλύτερη ψυχική αλλά και σωματική υγεία; Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια (κυρίως φακές, φασόλια μαυρομάτικα), οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Σίδηρο σε υψηλές συγκεντρώσεις έχουν επίσης τα κρεμμύδια, το μαρούλι και η σόγια. Γι αυτό η σωστή διατροφή αυτή την περίοδο στηρίζεται σε σαλάτες που μπορούν να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω, σε αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά, που είναι μια πολύ καλή πηγή φωσφόρου, σιδήρου και βιταμινών, σε αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια ευκαιρία, όχι να στερηθούμε, αλλά να αναθεωρήσουμε συνήθειες διατροφής. Να συνδέσουμε την απόλαυση της διατροφής και την αγάπη μας για τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με την υγεία μας και την ευεξία μας και τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.