Διεθνώς λέγονται finger food, στην Ισπανία tapas, στην Ελλάδα φημίζονται ως μεζέδες.
Οι μεζέδες είναι τα μικρά πιάτα ή ορεκτικά που σερβίρονται για να συνοδέψουν τη κατανάλωση ποτού. Η λέξη προέρχεται από τα περσικά μαζέ που σημαίνει “γεύση”.
Οι μεζέδες είναι συνηθισμένοι και σε άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράν.
Στην Ελλάδα συνοδεύουν συνήθως το ούζο, το τσίπουρο, το κρασί, τη ρετσίνα αλλά και τη μπύρα. Οι πιο συνηθισμένοι μεζέδες της ελληνικής κουζίνας είναι τα αλίπαστα, οι ελιές, διάφορες σαλάτες όπως το τζατζίκι, η τυροσαλάτα και η ταραμοσαλάτα, το τζατζίκι, το χταπόδι, τα όστρακα, το σαγανάκι, ο παστουρμάς, τα φασόλια, οι σαρδέλες, το λουκάνικο κ.ά. Είναι συνήθως αλμυροί, για να ενθαρρύνεται η κατανάλωση περισσότερου ποτού.
Το σερβίρισμα του μεζέ γίνεται συνήθως σε μικρό πιάτο, αφού δεν προσφέρεται ως πλήρες φαγητό, αλλά μόνο για να συνοδεύσει το ποτό.
Συνήθως λειτουργούν και ως ορεκτικά που σερβίρονται πριν από το κύριο πιάτο.
Το Αθηναϊκόν, πρώτα στη Σανταρόζα, στη συνέχεια με τη μεταφορά του στη Θεμιστοκλέους, στη Μητροπόλεως έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παράδοση στους μεζέδες που συνεχίζεται και στο νέο εστιατόριό μας στη Μητροπόλεως που εκτός από μεζέδες, βρίσκει κανείς την πιο ποιοτική και γευστική εκδοχή της ελληνικής κουζίνας.