Athinaikon ESPA Banner
Κράτηση

ΤΟΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ

Τομεζεδοπωλείο της Θεμιστοκλέους

Πολιτισμός είναι η καθημερινότητα που επέζησε.

Το Αθηναϊκόν γεννιέται στην οδό Σανταρόζα το 1932, μεταφέρεται στην οδό Θεμιστοκλέους το 1985 και το 2013 επιβεβαιώνει τη συνέχειά του στην οδό Μητροπόλεως 34.

Την ιστορία του Αθηναϊκού έγραψαν οι θαμώνες του (πρόσωπα της τέχνης και της πολιτικής). Αναφέρουμε ενδεικτικά: Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Λαζάνης, Μελίνα Μερκούρη, Μίμης Κουγιουμτζής, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Βαγγέλης Σειληνός, Γιώργος Ράλλης, Βασίλης Βασιλικός, Θάνος Μικρούτσικος, Μιχάλης Κατσαρός, Μανώλης Ρασούλης καθώς και η Λητώ Κατακουζηνού, ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ο Νίκος Ξανθόπουλος και ο Οδυσσέας Χατζόπουλος.

Ανάμεσά τους η ποιητική παρέα των «Λευτεριστών» ξεχώριζε με τη ζωντάνια της, με «πρόεδρο» τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τακτά μέλη τους: Αχιλλέα Θεοφίλου, Δημήτρη Αρβανίτη, Γιώργο Σταθόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Χρήστο Νικολόπουλο, με κορυφαίους την Ειρήνη Παππά και φυσικά τον Νίκο Καρούζο.
Το χειρόγραφο κείμενο για “τον σύλλογο που δεν ήταν σύλλογος” των Λευτεριστών, που συνέταξε ο “πρόεδρος” Λευτέρης Παπαδόπουλος, κοσμεί το μαγαζί της Θεμιστοκλέους, ως μια αγαπημένη ανάμνηση από την εκλεκτή παρέα και ως ένα ξόρκι στη δυσκολία των καιρών. Το παραθέτουμε, προς τέρψιν των παλιών και νέων φίλων του εστιατορίου Αθηναϊκόν.

ΟιΛευτεριστές, του Λευτέρη Παπαδόπουλου

Οι «Λευτεριστές» ήταν ένας σύλλογος που δεν ήταν σύλλογος.Ήταν μια παρέα που μαζευόταν κάθε Σάββατο μεσημέρι στο «Αθηναϊκόν», πρώτα στη Σανταρόζα και μετά στη Θεμιστοκλέους, έτρωγε, έπινε και γελούσε. Με φάρσες, με καλαμπούρια και με πολιτικές συζητήσεις, που δεν έβγαζαν πουθενά.

Πρόεδρος του συλλόγου ήταν – και είναι – ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Αντιπρόεδρος ο Νίκος Καρούζος. Μέλη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αχιλλέας Θεοφίλου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο ΚΥΡ, ο Δημήτρης Αρβανίτης, ο Οδυσσέας Χατζόπουλος, ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Ηλίας Μπενέτος, ο Λευτέρης Χαψιάδης, ο Γιάννης Δράσας, ο Θανάσης Λάλας, ο Ανδρέας Θωμόπουλος και πολλοί άλλοι.

Στον σύλλογο, δεν είχαν θέση οι γυναίκες. Ωστόσο, η Ειρήνη Παππά, η Χάρις Αλεξίου, η Άννα Νταλάρα και η Λητώ Κατακουζηνού, πήραν μέρος «νταηλίκι» σε πολλές συνεδριάσεις και άναψαν συζητήσεις και διεκδίκησαν θέσεις στο Δ.Σ. και χειροκροτήθηκαν για τις φρέσκες ιδέες τους. Η Μελίνα Μερκούρη ζητούσε επίμονα να παρευρεθεί σε συνεδριάσεις των «Λευτεριστών» και έλεγε πως αυτή η παρέα έρχεται κατ’ ευθείαν από την αρχαία Αθήνα. Για λόγους, όμως, ανεξάρτητους από τη θέλησή της, αλλά και τη θέληση του συλλόγου, δεν κατάφερε ποτέ να κατεβεί στο «Αθηναϊκόν», από το σπίτι της, στην Αναγνωστοπούλου.

Οι «Λευτεριστές» αποφάσισαν να το διαλύσουν όταν ο πρόεδρός τους έπαθε έμφραγμα και αντί για ούζο, άρχισε να πίνει… σόδα! «Τέτοια ξεφτίλα δεν την αντέχω» δήλωσε ο πρόεδρος και παρέδωσε τη σφραγίδα του συλλόγου στον αντιπρόεδρο Καρούζο, ο οποίος ύστερα από μερικούς μήνες, χτυπημένος από την «επάρατο» άφησε για πάντα την ποίηση και τους φίλους του.

Ο σύλλογος κάποια ώρα θα ξαναλειτουργήσει, γι’ αυτό και διατηρεί τα γραφεία του στο Αθηναϊκόν, φυσικά, στην οδό Θεμιστοκλέους.

Λευτέρης Παπαδόπουλος


Το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο Αθηναϊκόν στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους 2, στη συμβολή με την Πανεπιστημίου, δίπλα στην Ομόνοια, είναι ανοιχτό σε παλιές και σε νέες παρέες που γράφουν σήμερα τη δική τους ιστορία. Καλώς να ορίσετε!

Πληροφορίες

Κατάστημα Θεμιστοκλέους
Διεύθυνση: Θεμιστοκλέους 2 (πεζόδρομος) & Πανεπιστημίου
Τραπεζάκια και έξω (Πεζόδρομος Θεμιστοκλέους)
Ωράριο κουζίνας: 11.30 – 00.30, καθημερινά
Κυριακή κλειστά
Τηλέφωνα: 210.3838485, 210.3835905
Mail: [email protected]

Το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο της Θεμιστοκλέους εξακολουθεί να υποδέχεται τους θαμώνες του, με οικείες γεύσεις και σταθερή φροντίδα.


Eικονική περιήγηση


TableBooking